Thursday, May 28, 2009

Man U kecundang.........

Frust aje melihat kekalahan Man U dgn Barcelona..Kalo ikutkan gol yang disumbat oleh ETO'O dan Messi tu tak lah cantik sgt...tak kencang pun..Tapi ye la nasib tak menyebelahi MU tuk menang lagi..Bak kata Alex Ferguson MU kalah ditangan pasukan yg hebat...Hebat ker?

Kata B ni perlawanan terakhir MU tuk musim ni..entahlah...tak ikut sgt. Apa yg me ikut bila ada game pasukan MU. yang lain tak amik tau (ye ker). Hari ni sib tak ngantok dtg keje. Yela, game tu kol 2.45am smpi la kol 5..tak lena tidur ku malam tadi dek nk tgok MU main. Kita rasa MU kalah coz tak pakai jersey merah (red Devil) deme la...hehehe...nape la Ferguson tak bagi TEVEZ tu main masa 1st half kan, ye la memandangkan ni kali terakhir dia berganding ngan MU. .Sian dia. Van De Sar pun tak berapa menjadi malam tadi kan...tapi yg best tu, bila buat pertama kalinya wakil dari Asia main dlm UEFA ni...siapalah lagi kalo bukan si rajin yg suka kejar bola tu. JS Park satu2 nya wakil asia main dlm UEFA ni...banggalah juga walau dia org KOREA...tapi dia dpt main jap je kemudian diganti ngan BERBATOV..Ronaldo pun tak berapa hebat kan. Bola byk kat pihak lawan...tu la nape letak Ronaldo bukan kat position yg sepatutnya..tapi Rooney tu mmg laju larinya kan...

Masa MU dah kena sebijik, kita pun bengang la coz tak cantik pun ETO'o tu rembat, then kena pulak dek MEssi...hah malas kita nak tgok dah. Mungkin ke MU dapat kejar 2 bijik yang disumbat dek Barcelona tu...Sudahnya masa minit masuk ke 70 kita pun malas nak tgok dah...baik la sambung tidur, biarkan je dear Hubby yg tgok sorang2..

B kata...bila dah nak abis game tu ramai pemain MU dapat kad kuning. Dah last2 deme dok tackel (tol ke eja ni) org je..Takpe la kan...yang penting malam tu ROM, Itali happening sgt2...penuh satu stadium tu..Dan yg penting pun MU still pasukan yg hebat...hahaha..N yg best gak...inilah keja gile yg tak penah2 kita buat tak tidur gara2 tgok bola sepak...sib anak ibu tak jaga gak pagi tadi yer...

Monday, May 25, 2009

RemPaH BeRsaLiN

Hmm...la ni musim ramai org kahwin, ramai gak yang bersalin. sebut pasal bersalin kita nak kongsi kepakaran yang mak kita ada. Alhamdulillah, kami adik-beradik bila bersalin sepenuhnya berpantang ngan mak. Pantang dgn mak mmg betol2 ketat..segala pantang larang kena ikut, 44 hari tempoh berpantang adalah saat sukar buat adik-beradik kita (ni dari cerita kakak2 n adik kita la ni) n insyaAllah bakal ditempuh gak oleh kita nanti...

nak cerita yang bestnya ialah, bila tiba berpantang tak yah pening2 nak cari bidan tuk urut, coz mak kita mmg pakar dlm urut-mengurut ni..sedap mak kita urut. Dari merata-rata org datang nak urut dgn mak. tapi mak la ni dah tak dapat sgt ngurut coz najwa mak yg jaga...so susah tade sape nak tgok kan najwa bila mak ngurut. Lagi satu mak kita rempah ratus bersalin seme buat sendiri n untuk dijual jugak pada sesiapa yang nak cuba. So far siapa yang dah pernah ambil ngan mak next pantang akan still beli rempah ngan mak. Mak tak sekolah tgi, tp satu sikap mak dia rajin bertanya n cepat ingat apa gak ilmu yg dia dapat. Contoh, nak jahit baju kurung kan, mak bukan blajar dari siapa2. Dia buka baju yg dah siap tu n jahit semula...hebatnya mak kita...hehehe

Berbalik pada rempah ratus mak tu, ada hampir 88 jenis rempah yang terpilih dan dikisar halus tuk makan...macamana mak boleh igt 88 jenis tu erk..Bukan rempah je, bedak panas pun mak buat sendiri. Dari beras yg direndam lama hingga hancur+daun cekor..lagi myk panas mak masak sendiri...Lama tau nak masak ni...then pil kapsul manjakani...Benda2 ni la yang kena makan/pakai dlm 44 hari pantang.

kita kongsi pengalaman kakak kita masa dia berpantang...Seawal pagi mak dah kejutkan kakak tuk bertungku, sambil tu kat dapur mak akan bancuhkan rempah ratus yg 88 jenis tu dlm cawan (part ni yg tak sanggup tgok ni...pahit wooo), da siap bertungku n minum rempah, urut pulak..(biasanya 3 hari lepas bersalin)..peh tu syiok mandi air serai wangi+kunyit+campur macam2 lagi la...lepas mandi badan kakak kita mak sapukan dgn bedak panas dicampur dgn limau nipis. Peh tu pakai bengkung panjang dan lilit2...mmg pjg. Peh tu baru makan...makan pun pantang gak tau...bukan sebarang makan. nasi putih+lada hitam, lauknya bilis yang dipanggang garing, ikan masak bening la..(dlm hatiku lalu ke makan itu je dlm 44 hari)...Dekat hujung2 dah nak abis pantang, mak akan tumbuk kunyit hidup dan bagi minum airnya...yuckkkssss...boleh ke kita minum nanti ni. Lagi satu mak pantang sungguh kalo ibu bersalin tido tghr atau ptg...silap2 mak ketuk kepala tau..hehehehe. Bila berpantang malam aje bole tidur...

Tapi bukan nak kata apa la kan...kalau tak serasi takkan org cari mak punya rempah kan, Menurut kata2 org yg penah beli ngan mak, mmg rasa perbezaannya. Yg kat pasaran tu udahlah mahal, peh tu makan pun tak rasa apa. Entahlah, takat mana kebenarannya. Kita tade pengalaman..hanya yg da penah cuba je yg tahu...

So kalo ada sesiapa yang berminat nak cuba rempah ratus bonda kita jgn la malu2 nak tnya...Baru pagi ni tadi kawan dear hubby pun ambik ngan mak..Rezki mak..so far mmg tak putus org order ngan mak kita..tapi mak punya rempah tade label/brand cam kat pasaran tu. packing pun yg bese2 je...taklah grand pun...packing tak penting yg penting hasilnya...tgok mak walaupun dah 60++ 2,3 hari ni still kuat n tade sebarang penyakit berbahaya..Yg penting bdn maintain...

Antara yg mak kita sediakan tuk pakej lengkap...tuk 44 hari..

1. Rempah ratus dari 88 jenis rempah yng dikisar halus...
Khasiat: Tuk kecutkan rahim kita, panaskan badan.

2. Pil manjakani..(kapsul)-optional-
Pure dikisar dari manjakani tanpa sbrg campuran.
Khasiat: tuk penjagaan dalaman wanita, masalah keputihan.

3. Minyak panas
Gunakan tuk urut badan la kan, n disapu pada kaki bila nak pakai stokin..kembung perut pun bagus gak.

4. Bedak panas/ Bedak Hangat
Khasiat: tuk haluskan kulit, n buang sel2 mati diseluruh badan..daki2 kat badan pun boleh hilang tau...(teringat lak betapa sedapnya bau bedak ni)

5. Biji manjakani.

Rebusan air manjakani mmg baik tuk mencuci luka..masa rebus tu campur la dgn asam keping buat cuci luka, n insyaAllah luka cepat kering.

6. Bengkung panjang -optional-
Bengkung ni kita tak ingat hasil jahitan kain dr berapa meter ntah..mmg panjang.Ada la teknik pakai nyer..bukan sebarang lilit..
khasiat..tuk kembalikan btk pinggang n pinggul mu...hehehehe...

So sesiapa nak tau lanjut or minat nak order tuk diri or isteri tersayang...tnya la kita k...

night at museum 2



Semalam, lepas je abis kelas (kelas apa?...nanti next entry lak citer)..dear B ajak kita tgok wayang..tengok cite Night At Museum 2...masa yg movie 1 tu kita tgok bgi nak pecah perut gelak...lawak sungguh. Mula2 ingat cite horror. ye la tajuk pun dah malam kan...so ingat cite hantu...

So berbalik pada movie ni, seperti yg dijangka mesti org ramai, ye la citer ni baru last thursday launching...bergila2 la ramainya..lagi2 weekend kan...Memula cite agak slow sikit la..tp bila dah smpi klimaks tu sakit2 perut kita gelak..Sian baby dlm perut ibu gelak kuat yer...mmg lawak, lagi2 kali ni citer ni bukan dlm satu museum tapi 4 ke 5 museum rasanya...memang best...so sape2 masih tertinjau2 nak tgok citer apa, kita cadangkan tgok citer ni..enjoy beb...

Friday, May 22, 2009

My fisrt baby kicking...



Alhamdulillah, hari ni genap kandungan kita 21 weeks. Perut makin besar n selera makan pun makin bertambah. Last week gi check up, weight kita dah naik 3kg...lega rasa hati. Sebelum 4 bulan hari tu weight langsung tak naik..maintain je. Tiap kali cek mesti nurse tu bising kata kita tak makan..Padahal kita makan cam biasa, tp berat tak naik. Peh tu nurse kata nanti camner baby nak besar? Ala kita dah tnya gynae kita, as long as baby grow up berat tak naik takpe. Lagipun saiz baby bila scan grow apa...Tak paham kita nurse ni..Next visit kat KKIA kena ambil suntikan kancing gigi lak. takut kita ngan jarum ni, lagi2 org kata suntikan tu sakit..sabo je la..

Hah ni nak cite..last nite i felt my first baby kicking...indahnya rasa...eh imej diatas tade kena mengena ngan kita tau...just ilustrasi je...hehehehe...tengah2 Dear hubby usap2 perut tanak pulak baby ni gerak...bila tangan kita yg usap dia hah sekali dia kick pulak...sebelum ni tak la rasa smpi camtu..awal2 dulu just rasa macam ada rama2 berterbangan je dlm perut ni...Sekarang ni dah makin kuat rasa gerakan baby tu...Ni la saat2 yg kita tgu hampir 2 tahun dulu...Indah sgt2 tatau nak cakap. Sape yg rasa je tau..Tu lah..dear hubby jeles la, dia cakap "nape bila B yg usap tak rasa apa pun, cayang asik rasa je"...La..."mmg la B, dah baby tu dlm perut cyg, mmg la cyg rasa, takkan B lak yg rasa. Nanti dah besar sikit lagi B pun boleh rasa. Sabarlah sayang..." ayat baik punya nak pujuk dear hubby...hehehehe....



Gerakan baby ni makin kuat n banyak kita rasa bila kita nak lelap mata (tidur la tu)...Kita pun selalu cakap kat baby..apa la dia buat dlm perut kita. Kalo la mata ni leh tembus dlm rahim tu, nak sgt tgok apa keje dia malam2 tu. Tak sabar nk g scan hujung bulan ni. InsyaAllah..nak tgok perkembangan baby. Dear hubby pun tak sabar nak tgok zuriat dia ni...Excited, apy, tak sabar, takut seme ada rasa sekarang ni...4 months to go...Harap semuanya selamat la hendaknya...

Hmm...nanti baby nak panggil kami apa yer???

Ibu & Abah
Mak & Ayah
Ummi & Baba
Mama & Papa
Mummy & Daddy
....................................??????

Tuesday, May 12, 2009

video

Tiap kali alat mainan dia keluarkan bunyi, dia pun ikut nyanyi..tapi cara dia la kan...lagi satu kalo kita tekan salah satu button kat walker dia tu, cepat2 je dia tepis tangan kita, tatau la dia marah pegang ker atau apa...hanya dia je yg tahu apa dia buat...

Wednesday, May 6, 2009

she's again


sedapppnya isap jari....


najwa dah makin tinggi...buktinya kaki najwa dah cecah tanah bila naik walker...dah pandai jalan gunakan walker tu...tapi lom laju lagi...


inilah najwa hari ni...baju je beli banyak, tapi dia tak suka berbaju..kat rumah tu asik pakai pampers aje..dia kuat peluh...huh...sekarang nampak gusi je la...tak lama lagi senyum nmpak gigi...


Tengok peluh dia yang menitik2...walaupun dok luar tu ada angin sepoi2 language..


Najwa memang pelik, orang sekarang bawak anak jalan2 guna stroller, tp dia bila naik stroller meraung bagai kena cubit. Agaknya dia rimas kot dgn keadaan stroller yg berselubung tu, tp bila naik stroller dulu2 (yg besi) tu senyum manjang smpi terlentok nak tido dia...



Dari kecik dah biasa bergambar...nampak je kamera sengih....


Tapi kita paling suka pict ni...nampak najwa cute sgt ngan bunga raya kat celah telinga...

Tuesday, May 5, 2009

si Comei ku SayaNg...







terlampau banyak gambar si comel ni dalam simpanan ku...nanti upload lagi...tungguuuuu.