Thursday, June 23, 2011

Rutin di Pagi Hari

Sejak kita post macam2 menu kat 'mukabuku'..ader gak la yg bertanya..'ada mase ko erk nak masak?"..hehehe..masa tu byk, cuma kdg2 antara mau ngan tidak jerk.
so tiba2 nak share ler aktiviti harian kita kat umah.

5.45am-6.00am:..alarm bunyik suh bangun pagi, gosok gigi, cuci muka, terus mandi..tp b4 mandi biasanya jerang bubur danish dulu..it's take around 1hour nak masak smpi betui2 masak

6.15am:..solat subuh ler.
6.30am..biasa akan kedapur tuk buat bekpes. (biasanya kita dah potong segala ramuan/rencah ptg atau malam, then sok pg tgl nak masak je.jimat masa kan?)

7.00am:..biasa dah siap dah ni..then bersarapan dgn suami tercinta la kan.
7.20am:..siap2 kejutkan danish n nak siapkan diri pi keje.
7.30am-6.00pm:..pi keje dan balik keje.
6.30pm..time danish ralit tgok upin ipin kita masak la ape yg patut..tungku gas kan ada dua..cepatla masak, sambil goreng ikan, tumis la sayur ke apa...manfaatkan masa yg ada..
7.30pm:--dah siap masak, tgok danish gelak2 main ngan abahnya..mandi n prepare for Mahgrib
8.00pm:..dinner time..biasanya berganti2 coz danish tgh galak nak main..
9.00pm:..solat isyak n gosok baju nak pakai esok.
9.30pm-10.00pm:..time nak hug danish..tido la tu..syhhh!! dia nak susu n trus zzzzz...
kalau rajin n tak letih, biasa bangun balik nak berkarya, tp kalo tak mmg bangun subuh esoknya la pulak..

mmg la kita ngaku..bila dah ader anak, masa terpaksa dibahagi2 kan..tuk sendiri, tuk abah n tuk danish juge..kadang2 letih n mmg tak larat (lg2 time ku 'berisi' ni)..tp tanggungjawab tetap tanggungjawab..seronok bila dapat bg anak suami makan dari air tangan kita...lagi2 best bila si suami puji masakan kita, walaupun masak cincai boncai jerk..segala penat tu hilang tau..
so moral dari cerita, kalau nak masak2 cam kita ni.satu jer pesan:
korang buatlah cara camne pun asal menyenangkan korang. macam yg kita buat camtu la.

1. ptg ni pk..sok nak bekpes apa?..then prepare all the rencah & ramuan.
2. pg pulak pk..malam ni nak dinner apa?..then kluarkan la ikan, ayam or ape je dari esbok taruk kat fridge..ptg kang nak masak at-least ikan or ayam tu dah lembut sikit..jimat masa lagi..
3. korang kena cekap kat dapur..ada gak setengah org tu tak pandai nyambil; means; kalo goreng ikan..dia tgu je la ikan tu habis goreng baru masak sayur..cara kita. goreng ikan. n at the same time masak la pulak sayur ke apa..jimat masa lagi..
ni saja nak share je...korang mesti ada stail sendiri gak kan?..nak lagi best..korang buat list 1 minggu punya menu n tampal kat peti ais..lg tak sakit kepala nak pk masak ape...
daaaaa......sekian

No comments: