ok la...jom share menu sihat kita ni...dah 5 hari dah makan yg same jerk..igt dalm 10 hari ni nak makan ni je dulu...nanti baru ubah menu pelan2...
ni nasi putih panas2 yg dah digaul ngan lada hitam...sedap gak tau..lg sedap dapat gaul ngan ikan tongkol masin..huhuhu..makan smpi tambah 2 pinggan...bukan taknak makan yg lain2..mak kata boleh jerk..tp kita la rasa takut2..ye la, badan ni pun rasa lenguh2 jerk,,seram sejuk..tu yg still pg petang mandi air panas..ala tak lama, pantang 2mgu je..
ni lauk peberet masa 'pantang' jerk..tp kalo tak pantang pun kdg2 teringat2 gak nak makan ni..sedap..ada hirisan halia, panas2 pedas lada hitam..ikan pulak yg biasa buat masak ni ikan kerisi, dpt yg fresh2 kat pasar pagi tu..halamakkkkk..manis jer..korang cuba la..buat lauk tuk anak korang pun boleh..senang je masaknyer..rebus shja..nak resepi..nanti kita share k.
ni la menu kita for the last 5days....nasi putih lada hitam, ikan kerisi masak bening (mak kata ), n kopi O pekat...tghri..still menu yg sama cuma air kosong je..ptg pulak minum kopi O cicah biskut 4 segi ping pong...(yg heran bila tak pantang tak teringin pulak)..hehehe
malam pun menu yg sama cuma tukar air kosong jerk...tgok la, dlm 3,4 hari lagi baru berani nak amik sayur ke..apa sayur yg tak sejuk & tak berangin yer..kita ni ulam udah la mmg tak reti nak makan....so ini la menu dlm seminggu dua ni...
so ini resepi ikan kerisi bening tu
bahan-bahan:
1. 3 biji bawang merah (dihiris)
2. 4 bj bawang putih (hiris)
3. 1 inchi halia (dihiris)
4. sehelai daun kunyit (diikat ler)
5. 1 btg serai ketuk
6. 10-20 bj lada hitam (ditumbuk kasar)
7. 2 keping asam keping (ni terpulang, kalo tak suka masam jgn bubuh..tp kita suka)
8. 2/3 ekor ikan kerisi
9. serbuk kunyit & garam
Cara masak:
1. panaskan air dlm setengah periuk (ikut suka la korang nak kuah byk mana)
2. masukkan bahan hiris, daun kunyit, halia & sedikit serbuk kunyit (dpt kunyit hidup lagi best)
3. biar gelegak tau..
4. masukkan ikan & asam keping & lada hitam tumbuk.
5. perasakan dgn garam
6. biar smpi ikan masak..
7. siap dimakan ngan nasi panas2...
rasa masakan ni:..ada rasa pedas lada hitam, bau2 wangi serai & daun kunyit..ada rasa masam2 manis, n paling best bila dpt gigit halia tu..hei boleh buang angin2 dlm badan tu tau...tak caye????...korang cubalah...
bahan-bahan:
1. 3 biji bawang merah (dihiris)
2. 4 bj bawang putih (hiris)
3. 1 inchi halia (dihiris)
4. sehelai daun kunyit (diikat ler)
5. 1 btg serai ketuk
6. 10-20 bj lada hitam (ditumbuk kasar)
7. 2 keping asam keping (ni terpulang, kalo tak suka masam jgn bubuh..tp kita suka)
8. 2/3 ekor ikan kerisi
9. serbuk kunyit & garam
Cara masak:
1. panaskan air dlm setengah periuk (ikut suka la korang nak kuah byk mana)
2. masukkan bahan hiris, daun kunyit, halia & sedikit serbuk kunyit (dpt kunyit hidup lagi best)
3. biar gelegak tau..
4. masukkan ikan & asam keping & lada hitam tumbuk.
5. perasakan dgn garam
6. biar smpi ikan masak..
7. siap dimakan ngan nasi panas2...
rasa masakan ni:..ada rasa pedas lada hitam, bau2 wangi serai & daun kunyit..ada rasa masam2 manis, n paling best bila dpt gigit halia tu..hei boleh buang angin2 dlm badan tu tau...tak caye????...korang cubalah...
No comments:
Post a Comment