Thursday, September 15, 2011

Homemade Yong Tau Fu


yg ni mmg peberet kami laki bini..huhuhu..kalo gi pasar malam ke mmg ni menu wajib..kita suka makan ngan kuah kacang...so since dah lama tak pekena YTF ni, dah lama gak Goole this...so memandangkan bahan2 mmg dah ader..semalam mula la my fisrt try on this kuah kacang..bahannya senang je n buat pun tak susah...cam mak kita selalu kata "NAK TAK NAK JE"...so ni kita kopispaste jerk yer..
Mmg tak rugi dicuba...Dear B kata cam kat pasar malam..bangga la den kojap....TQ ye Minami...Yg ramuan tu korang boleh isi yang dah ready made kat pasaraya tu...

Sumber dari MINAMI@my resepi

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato <---- ku guna Gula melaka
  • bijan goreng <----takde so ganti ngan kacang tanah goreng ditumbuk
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

No comments: