Thursday, September 22, 2011

Quilling Craft

La ni minat dgn Quilling Craft la pulak....1st projek tuk Guest Book anak sedara ku nanti..kan trend sekarang pakai guest book ni..mgkin boleh kita abadikan doa buat pengantin dalam buku tu kan...then syoknyer si pengantin akan baca doa2 tu nanti bersama...zaman kawin kita takde mende ni semua..huhu
then nama pun dah ketagih, kita try buat b'day card to Danish. walaupun dia tak tau..tp nak simpan n tunjuk kat dia bila dia dah besar nanti..huhuhu...
ada yg nak order ker? akan dipertimbangkan...macam2 boleh buat...contoh paling popular kat aneka kad...kad kawin, kad ulangtahun, kad TQ, mcm2 kad la...kot2 dah jemu dgn design kat pasaraya boleh cuba Quilling kad ni..with paper  or Felt emblishment..ikut suka korang la..
boleh buat kat frame gambar jugak..bookmark pun boleh..kalo kat luar negara derang dah buat aksesori cam earring, cincin, rantai pun ader..n yg saja buat frame camtu pun ader...korang tanya je kat En Google..Quilling Craft....hehehe..panjang pulak..jom layan hasil tangan ku...
 birthday card danish..he will turn 2 on 28 september ni...

Wedding Guest Book blue theme

Thursday, September 15, 2011

Homemade Yong Tau Fu


yg ni mmg peberet kami laki bini..huhuhu..kalo gi pasar malam ke mmg ni menu wajib..kita suka makan ngan kuah kacang...so since dah lama tak pekena YTF ni, dah lama gak Goole this...so memandangkan bahan2 mmg dah ader..semalam mula la my fisrt try on this kuah kacang..bahannya senang je n buat pun tak susah...cam mak kita selalu kata "NAK TAK NAK JE"...so ni kita kopispaste jerk yer..
Mmg tak rugi dicuba...Dear B kata cam kat pasar malam..bangga la den kojap....TQ ye Minami...Yg ramuan tu korang boleh isi yang dah ready made kat pasaraya tu...

Sumber dari MINAMI@my resepi

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato <---- ku guna Gula melaka
  • bijan goreng <----takde so ganti ngan kacang tanah goreng ditumbuk
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

Wednesday, September 14, 2011

Roti Jala Cicah Kari Sardin

 Ni buat tuk buka puasa semalam...insyaAllah mgu ni nak ganti pose sambil2 teman dear B puasa sunat 6. Kang lambat2 ganti pose penyudahnya malas...dah dtg Ramdhan lagi kang tak habis2 ganti lagi...heheehe..dear B kalo bab roti jala ni cukup ghajin nolong..dia la yg dok menebar ni..dok la kami kat dapur berdua..danish depan TV layan katun sambil menconteng2 apa depan mata....ni resepi belajar dari MIL n kita oter2 la sikit...Jom siasat..

Roti Jala Segi3 Bermuda
Bahan-bahan: (tuk 2,3 org)
2 cawan tepung gandum
1 bj telor 
1 s.k garam halus
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
sedikit pewarna kuning telur


Caranya:..
Korang masukkan semua bahan tu dalam besen n gaul rata...tp agak berketul kan.
so korang amik blender, on switch, blender la bahan2 tu smpi bergaul mesra..(hikhik)
rehatkan dlm 5-10min...
sila tebarkan atas non stick kuali yer..siap!!
****lembut je roti ni..korang leh ganti susu cair dgn santan...***..tp pakai susu ni lagi wangi bau dia..


Kari Sardin Recipe
Bahan-Bahan:
2 tin sardin (ku guna king cup size kecik)
1/2 kotak santan
2 bj bawang merah (hiris)
2 bj bawang putih (hiris)
1/2 inchi halia ( hiris)
1 s.k herba campur
* 1 peket kecil kari ikan Baba's 
* 1 sudu besar cili kering blend
1 keping asam keping or air asam jawa
sayuran cam kentang, carrot & kacang buncis (optional)
bahan bertanda ** digaul bersama hgga sebati yer

Cara-cara masak:
1. Panaskan minyak n goreng bahan hiris smpi kuning.
2. Masukkan bahan bertanda ** dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan separuh bersama sayuran dan masak hingga empuk.
4. Bila dah gelegak masukkan sardin dalam tin (bersama kuah) dan separuh lg santan yg tinggal
5. Masak la  hingga empuk, masukkan garam & asam keping.
6. Tunggu hingga 5 min n siap...
(dear B tgh menjala ni...)

Wednesday, September 7, 2011

Bihun Sup Soto

Dinner malam tadi mula2 nak buat SOTO..dah goreng kacang tanah baru teringat kat umah mana da nasi impit..klakau tol...penyudahnya celur je la Bihun..tu yg nama dia Bihun Sup Soto...Jom layan..terangkat...(psttt lepas je makan, Dear B cakap "ibu bukak kedai Soto la"...hehehe sedap sgt kot...hilang penat memasak kat dapur...

 Kuah sup kita buat ikut resepi Sup Ayam Special tu la, then buat bawang goreng homemade, begedil, goreng sikit kacang tanah n sambal kicap..menu simple jerk..
Begedil Kentang Kosong:

2 biji kentang (digoreng dan tumbuk)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
daun sup & bawang cincang lumat
2 biji hirisan bawang merah
Sedikit garam
sebiji telur

Cara:
1. Satukan semua bahan kecuali telur.
2 Bentukkan menjadi doh leper.
3. Celup dalam telur
4. Goreng hingga kekuningan.

* boleh jugak korang buh isi ikan goreng, sotong, udang atau ayam dlm begedil tu. kita tak buh..nak cepat*

Sebalik Tabir Aidilfitri 2011 - part 2-

Ni kita tgok gambar sepupu2 danish pulak..kita kenal sorang demi sorang


Ni cucu mak yg sulung..anak along ni.. Amir Ashraf..kami panggil abang long jer. UPSR tahun ni..mgu depan la kan..Gud Luck ye abg long..pakteh janji 5A nak bawak pi Genting tuh...


Ni yg no 2 la..anak along Risza jugak. Adam Mukhlis..kami panggil abang ngah jerk. Umur 11 tahun...Dia la rajin dok snap2 gambar ni bila pakteh nak mengisi perut.


Ni yg no 3. Aleesya Hanin. Umur 6 tahun kot. no so sure la..Pakteh aka Dear B kata ni baby besar pakteh. Pasenya masa bujang dulu pakteh tgl ngan along. N Hanin ni sgt rapat ngan Dear B.


 Ni anak abg Nizam yg sulung. Umur 3 tahun rasanya...Nuha Ilham..kami panggil Ham. sgt gagah ni..kuat orangnyer.. cakap sgt la bijak...hehehe..am am..


 Ni adik Ham. Nuha Sufi. 2 tahun.. baya danish rupanya..beza bulan jerk. Sufi Januari 2009. Danish September 2009..ni pun pandai cakap ni..tp garang sikit. Danish pun tak berani nak dekat..huhuhu


 Ni anak abg Zairi & NorHabibah...Nur Auni Nafeesa. 5 ke 6 tahun..kompius ngan Hanin. Sama baya jer derang ni..silap2 dr belakang org kata kembar...Lembut org nya..Mudah tersentuh. Tp kakak Auni sgt sayangkan Danish.




Ni model2 kecik tgh menggayakan fesyen masing2 pada hari raya ke-dua..mula2 nak cut gambar korang ni..tp rasa malas la pulak..

Tuesday, September 6, 2011

Sebalik Tabir Aidilfitri 2011 - part 1-

amacam...puas beraya tak..kita dah setat keje semalam..sunyik sepi je..ada lg kawan2 yg nyambung cuti rupanya. happening tak raya korang..wah! wah! kita sakan...beraya sakan dari ps smpi kemalam, siap my mum buat kenduri cukur jambul lg kt kampung..mmg meriahzzz. Hari ni da mood nak nulih sikit. nak share rentetan perjalanan raya kita tahun ni..besh!


Tahun ni turn balik rumah en suami..hari isnin baru kitaorg gerak menuju ke kampung di Beranang, Selangor. Masa tu mak n makcik dah siap2 prepare masak. Kg MIL tak bakar lemang, beli je tepi jalan...hehhe. Spt biasa juadah raya is Nasi Impit Kuah Kacang, sayur lodeh, rendang daging 2,3 jenis, ayam sambal (tuk cucu2), roti jala & kauh kari..tu mmg menu wajib. Tahun ni menjalan je 5kg..gilo byk..spt biasa abg2 ipar ku dan suami la yg dok ngabih kan nebar roti jala tu..sementara kita layan anak n terus zzzzz (tak baik kan?)..ada yg tgk TV, ada yg bz bakar bunga api, iron baju..seme pakat buat hal memasing.
jeng jeng...pg raya?...excited sungguh nak pakai baju raya sama2 ni...yg mana boleh pi solat raya, pi la kan, kita yg ada Danish ni dok umah je la hidang2 apa yg patut...
Bila dah seme balik solat raya, masa tuk takbir ngan adik beradik, cucu & cicit...eh eh..b4 tu bergambar dulu la yer...


peh tu baru takbir ramai-ramai..sayu je rasa hati terkenang kampung halaman...

 ok dah siap takbir..sila ambil posisi masing..dari yg besar ke terkecil sekali..acara bermaaf-maafan...huhu sedih la...standby tisu byk2..

 along sedang bermaafan dgn mak...

 then dah siap bermaafan dan makan2 pg tu...terus gi baruh jumpa pakcik makcik belah arwah abah pulak..opss ramainya anak...(bukan anak mereka)..

syok posing ngan duit raya..budak2 sekarang...
dah penat beraya..lepak jap sebelum setat enjin kereta berjalan raya merata kampung...besh!! ada masanya Danish diam..ada masa merengek jerk..letih la tu kan..

Monday, September 5, 2011

Selamat Hari Raya AidilFitri


Assalamualaikum.....kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf zahir & Batin. Maaf kita pohon sekiranya ada n3 dlm blog kita ni yg menyinggung mana-mana hati. Mungkin kita rasa kita bebas menulis coz this is my personal blog, tp mgkin ada hati yg terasa. So kita mohon maaf sgt2. Berhati-hati bila memandu ya. Mana2 yg dekat2 tu jemput la kerumah. Yg jauh pun nak dtg apa salahnya...Kita cuti 1 mgu jerk. InsyaAllah 5 sept dah start keje...Ok...