Bahan-bahan:
3 ekor ketam dibersih (diketuk pecah)>>>senang nak makan nanti
Sebiji kelapa (aku blend jer >>>org malas)
Sebelah biji nenas, potong dadu ke apa ikut suka korang
20-25 bj cili padi (ikut tahap pedas korang la)
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 batang kunyit diketuk
Sehelai daun kunyit
1 inchi kunyit hidup (wangi jerrrr)
Sedikit garam
Cara memasak:
1. Tumbuk cili padi hingga lumat/hancur.
2. Tumbuk bawang merah+putih+kunyit hidup juga
3. Serai diketuk yer
4.daun kunyit diikat je..
**masukkan seme bahan ni dalam santan perah tadi n kacau dgn api perlahan.
Amaran: Jgn smpi pecah minyak!!!!
5. Bila kuah dah menggelegak, masukkan ketam n kacau kuah perlahan2..
6. Letakkan sedikit garam (ikut tekak masing2)
7. Bila dah nampak ketam cam masak, masukkan nenas.
8. Biarkan dlm 5-10min.
8 Dah siap
**kita buat gulai suka pakai kunyit hidup (kalau ada)..coz gulai lebih rasa ori n wangi jerk...
**baru perasan kat gambo tertinggal word 'lemak'..lantak la..
No comments:
Post a Comment