Wednesday, August 3, 2011

Sotong Sumbat (versi DapurLiLo)



Bahan2 tuk sumbatnyer:~
1. 2 biji telur ayam
2. 4-5 keping cendawan tiram (dikoyak-koyak)
3. 1 sudu cili kering blend
4. 10biji lada hitam yg ditumbuk.
5. Garam

cara masak.
1. tumis cili kering.
2. masukkan telur n kocak2 jadi scramble egg
3. masukkan cendawan
4. tabur lada hitam
5. perasakan garam.
6. siap! biar sejuk...kang terbakau jemarimu nak sumbat sotong..hehehe


Bahan2 tuk kuah sotong:
1. 500g sotong size sederhana (kalo yg besar lg best kot)
2. 2 sudu besar cili kering blend'
3. 2 sudu serbuk kari
4. 1 sudu sos tiram masam manis
5. 10-15biji lada hitam ditumbuk
6. 1 biji labu bawang besar (dimayang)
7. kulit kayu manis (optional)
8. daun kari (tak buh, coz takde)

Cara memasak:
1. Tumis cili kering hingga pecah minyak.
2. Kalau suka tumis sekali ngan kulit kayu manis & daun kari
3. Masukkan serbuk kari n sedikit air.
4. masukkan sos tiram n lada hitam.
5. Bila kuah pekat, masuk sotong yg dah disumbat dan bawang besar
6. Biar dalam 5-10min.. n angkat yer

* sotong takleh masak lama..ti LIAT..tak lalu nak kunyah.

Note:~ pelik yer tak pki bawang merah+putih. Kita dah siap blend sekali ngan cili kering buat stok 3,4 hari. so korang boleh buh la dalam 3,4 bj bawang merah/putih..

Selamat Mencuba....

No comments: