Bahan2 tuk sumbatnyer:~
1. 2 biji telur ayam
Cara memasak:
Note:~ pelik yer tak pki bawang merah+putih. Kita dah siap blend sekali ngan cili kering buat stok 3,4 hari. so korang boleh buh la dalam 3,4 bj bawang merah/putih..
1. 2 biji telur ayam
2. 4-5 keping cendawan tiram (dikoyak-koyak)
3. 1 sudu cili kering blend 4. 10biji lada hitam yg ditumbuk.
5. Garam cara masak.
1. tumis cili kering. 2. masukkan telur n kocak2 jadi scramble egg
3. masukkan cendawan 4. tabur lada hitam
5. perasakan garam. 6. siap! biar sejuk...kang terbakau jemarimu nak sumbat sotong..hehehe
Bahan2 tuk kuah sotong:
1. 500g sotong size sederhana (kalo yg besar lg best kot) 2. 2 sudu besar cili kering blend'
3. 2 sudu serbuk kari 4. 1 sudu sos tiram masam manis
5. 10-15biji lada hitam ditumbuk 6. 1 biji labu bawang besar (dimayang)
7. kulit kayu manis (optional) 8. daun kari (tak buh, coz takde)
Cara memasak:
1. Tumis cili kering hingga pecah minyak.
2. Kalau suka tumis sekali ngan kulit kayu manis & daun kari 3. Masukkan serbuk kari n sedikit air.
4. masukkan sos tiram n lada hitam. 5. Bila kuah pekat, masuk sotong yg dah disumbat dan bawang besar
6. Biar dalam 5-10min.. n angkat yer * sotong takleh masak lama..ti LIAT..tak lalu nak kunyah.
Note:~ pelik yer tak pki bawang merah+putih. Kita dah siap blend sekali ngan cili kering buat stok 3,4 hari. so korang boleh buh la dalam 3,4 bj bawang merah/putih..
Selamat Mencuba....
No comments:
Post a Comment