Tuesday, August 23, 2011

Sup AyaM Spesel


Apa yg spesel? Entah, tp rasa dia mmg lain dari yg sup kita masak. isiny empuk n cukup rempah ratusnya..Mmg power la. dear B pun kata besh! sgt2..Makan ngan nasi panas2 kan..Kita kenyang nyudu kuah jerk. kalau nak tahu sedap tak sedap n apa bezanyer..kita cadangkan you cuba k.

Resepi Asal: tulip77@myresepi.com
tp jumpa kat: Dapur Ayu
Mohon Kopipaste Kak ayu

Ingredients:-

  • 1 ekor ayam potong 16 <<--kita guna dlm 8 ketul ayam
  • 1 labu bwg merah
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • sebatang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih <--xde.so tak pakai la
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 iji buah pelaga <<--tak letak juga
  • 2 bj kentang
  • 1 btg lobak
  • 1 mangkuk air panas br masak
  • lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam-(Ayu gunakan 1 cube ayam) <<--kita pun guna kiub ayam
  • daun sup, daun bawang & bawang goreng

Method:-

  1. Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
  2. Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
  4. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
  5. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
  6. Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
  7. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang

No comments: