Apa yg spesel? Entah, tp rasa dia mmg lain dari yg sup kita masak. isiny empuk n cukup rempah ratusnya..Mmg power la. dear B pun kata besh! sgt2..Makan ngan nasi panas2 kan..Kita kenyang nyudu kuah jerk. kalau nak tahu sedap tak sedap n apa bezanyer..kita cadangkan you cuba k.
Resepi Asal: tulip77@myresepi.com
tp jumpa kat: Dapur Ayu
Mohon Kopipaste Kak ayu
Ingredients:-
- 1 ekor ayam potong 16 <<--kita guna dlm 8 ketul ayam
- 1 labu bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- 1 inci halia
- sebatang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga cengkih <--xde.so tak pakai la
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 iji buah pelaga <<--tak letak juga
- 2 bj kentang
- 1 btg lobak
- 1 mangkuk air panas br masak
- lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam-(Ayu gunakan 1 cube ayam) <<--kita pun guna kiub ayam
- daun sup, daun bawang & bawang goreng
Method:-
- Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
- Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
- Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
- Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment