halooooo girls. hari ni dah hari ke-24 Ramadhan. dapur korang berasap lagi ker? hehehe..kita alhamdulillah, masih diberi tenaga dan kekuatan nak nyalakan api dapur tu. Cuma otak ni je dah ketandusan nak masak ape. Semalam kita buat menu simple jerk. Ikan Cencaru Bakar, Gulai Udang+Buncis & Cendawan Goreng Tepung. Ikan ni hasil gabungan beberapa resepi yg kita usha kat on9. Then oter2 la sikit. Bila bakar semalam, harum je baunya. Ikan ni besh bila makan dgn nasi panas..mmg sedap!!
Bahan.
- 2 ekor ikan cencaru
- 1 bj bawang besar *
- 3 bj bawang putih *
- 1 inch kunyit hidup *
- 5-6 bj cili padi *
- 1 sudu kecil lada sulah *
- sedikit garam
bahan * ditumbuk lumat dan sumbat dlm badan ikan yg dah dilumur siap dgn garam & serbuk kunyit - panaskan oven 200 degree selama 5min
- bakar ikan selama 20-25min dgn suhu 200 degree.
- (kalau rasa tak cukup masak tambah la masanya..pada kita 25min it is just nice)
No comments:
Post a Comment