Friday, August 26, 2011

Koew Tiaw Kungfu

!st time cuba buat keow tiaw kungfu ni..memang sedap..tak makan nasi dah..sedap menyudu kuah kungfu tu..nasib peh makan tak bukak silat kungfu segala..dear B pun teruja ni..mmg sedap. Bg anak yg kecik2 pun sesuai..pasalnya dia tak pedas. Jumpa resepi ni dari jalan2 ke blog org..resepi asal dari  
tp cara masak kita olah sikit..langsung tak nampak keow tiaw nyer..mewah dgn kuah je pulak. ni kita kopis paste je la recipe nyer yer (tuan tanah: mtk halal la yer)

Bahan-bahan ( 1 orang )

  • kueh teow
  • 2 biji telur <<< kita guna 1 biji je
  • lada hitam / lada putih
  • mix seafood
  • lobak- hiris panjang2
  • 1~1setengah sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan air
  • sayur-sayur lain (optional) 
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi (ku letak dlm 10 biji)
  • sos tiram 
Method:
  1. pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.<< kita goreng mee+kicap jerk & ketepikan
  2. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
  3. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
  4. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran. 
  5. pecahkan dlm kuali dan kcau2 perlahan.
  6. biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air) 

No comments: