!st time cuba buat keow tiaw kungfu ni..memang sedap..tak makan nasi dah..sedap menyudu kuah kungfu tu..nasib peh makan tak bukak silat kungfu segala..dear B pun teruja ni..mmg sedap. Bg anak yg kecik2 pun sesuai..pasalnya dia tak pedas. Jumpa resepi ni dari jalan2 ke blog org..resepi asal dari
Bahan-bahan ( 1 orang )
- kueh teow
- 2 biji telur <<< kita guna 1 biji je
- lada hitam / lada putih
- mix seafood
- lobak- hiris panjang2
- 1~1setengah sudu besar tepung jagung
- 1 cawan air
- sayur-sayur lain (optional)
- 1 ulas bawang putih
- 2 biji cili padi (ku letak dlm 10 biji)
- sos tiram
- pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.<< kita goreng mee+kicap jerk & ketepikan
- [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
- tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
- masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
- pecahkan dlm kuali dan kcau2 perlahan.
No comments:
Post a Comment