Kerang ni memang la peberet kita..kalo sementara nak kopek kerang tu, mesti banyak yg masuk mulut..menitik2 air liur ni kalau tgok...rasa macam sedap sgt la..dpt yg size sedang2 sikit tu, n rebus je pun dah cukup. Tapi dear B tak berapa minat kerang ni. Makan tu makan, tp tak gemar sgt la...Kita?...huiiii peberet. Jom share resepi. Ni versi DapurLiLo yer...
Bahan-Bahan
1. 1 kg kerang
2. 2 sudu cili kering kisar
3. 2 biji bawang merah - dihiris
4. 2 biji bawang putih - dihiris
5. sebatang serai - dihiris kasar
6. sehelai daun kunyit - ikat atau hiris..(kita ikat coz taknak makan daun kunyit tu..ambil bau je)
7. santan RM1
8. 1 sudu besar kerisik
9. 10 batang kacang buncis dipotong serong
10. garam
Cara memasak - (senang jer)
1. Masukkan cili kering, bawang dihiris, daun kunyit & serai dlm kuali.
2. Masukkan kerisik dan santan + sedikit air..
3. Kecikkan api dan reneh seketika yer.
4. Agak2 santan dah sebati ngan rencah tu, masukkan kacang buncis
5. Bila dah nampak layu, masukkan kerang + sedikit garam
6. Masak sehingga santan tadi kering.
7. Siap
** Tahap kering tak kering rendang tu ikut suka korang yer. ada yg suka kering..like me..suka basah2 sikit..**
No comments:
Post a Comment